tirsdag 25. september 2018

Transport fra Roncesvalles til León

Hotel Roncesvalles H***
Innledning fra spontanrapporten:
Det russiske ordtaket dukker opp igjen! Vi våknet til regn i dag i Roncesvalles, det hadde striregna i heile natt etter at det starta opp noen få timer etter at vi kommet i mål.
«God planlegging kan aldri erstatte reint griseflaks» og sjøl om vi er oppdradd til å være skeptisk til alt russisk, må det bare innrømmes at dette er helt riktig og bevist.
I yr og regnjakke sto vi og ventet på bussen, det var flere som var ute i samme ærende som oss, altså de hadde gått over fjellet og skulle fortsette Caminoen på en seinere etappe.
Det gikk altså buss i dag løk 0920, under planleggingen min for en god tid tilbake så det ut som at den ikke vinterstid (Sep-Mar), så jeg hadde kalkulert inn taxi til €80 eller meir.

Griseflaks? - neppe god planlegging!


Slik så været ut!


..og slik ser jeg ut mens jeg venter på bussen!

Det ble en del diskusjon oss i mellom og med andre pilegrimer om bussen skulle komme ovenfra eller nedenfra og hvilken side vi skulle stå på, men vi havna til slutt på den rette sida og bussen kom ovenfra, fra et eller annet sted oppe i dalen.

Holdeplassen er rett vedsiden av der caminoen fortsetter fra Roncesvalles mot Pamplona, hundre meter ned i veien skimter vi skiltet som forkynner 790 km igjen til Santiago de Compostela, men det er et skilt for bilister og andre veifarende og angir ikke riktig lengde på caminoen.

En mye brukt guidebok (Brierley) indikerer at det er 789,1 km fra Saint-Jean-Pied-de-Port til Santiago og dermed 764,0 km fra Roncesvalles om en går det som kalles hovedruten der det finnes alternativer.

Vi ser en del pilegrimer som har lagt i vei på en normalt naturskjønn etappe til Zubiri og kanskje videre til Pamplona, men i dag... i dette været..?

Heldigvis hadde vi fint vært da vi gikk etappen ned til Zubiri i 2014!

***

Bussen kommer sånn noenlunde på tidspunktet og vi tar farvel med Roncesvalles for denne gang.

Det viser seg at det er en god del folk med på bussen og av seinere samtaler med andre pilegrimer går det fram at en god del har valgt å gå denne monstrøse førsteetappen for så å reise kollektivt og gå inn på caminoen lenger vest.


Bussjåføren hadde en kvinnelig assistent som satt i forsetet og skreiv ut manuelle billetter, eller var det en venninne?







 Billettdamen steg av her etter ca en halvtimes busstur,






Bussen tok litt over en time, en fin busstur på en svingete vei i fint vær, men noe diset og noe grått og regnfullt i dag. Ikke så mye å finne på i Iruña / Pamplona i denne ventetiden.
Pamplona er forøvrig verd et besøk, kanskje ikke akkurat under Los Sanfermines, om du da ikke er spesielt interessert i “corridas” og higer etter å delta i «el encierro» eller okseløpet som vi kaller det på norsk. Da er det stinn brakke og doble priser.

Busstasjonen i Pamplona ligger underjordisk inne i sentrum, mens togstasjonen til Renfe -Red Nacional de los Ferrocarriles Españoles) ligger i utkanten av byen. Forrige gang tok vi bussen, men det forekom oss noe trangt med all bagasjen så det blei drosje.

På stasjonen i Pamplona

 Det baskiske navnet på byen er altså "Iruña"

 Ikke noe tull og tøys denne gangen, toget vårt skal til A Coruña.
Her er det et tognummer - et tog og en togfører!
Vi er ute i veldig god tid og det blir noe venting.
Men pintxos og litt drikke på stasjonen hjelper.




Ingeleiv koser seg på toget
















Toget til Leon kom på rute og en fire timers reise gikk greit unna. Landskapet rundt Leon eur flatt og kan virke noe ensformig i lengden.

Litt utsikt underveis fra togvinduet. 


Terrenget inn mot León er ganske flatt, men ikke heilt flatt noen steder...


En modell av León i form at en kunstverk midt i byen


Hengende hager?


(fra spontanrapporten):
León er absolutt en by å besøke, den er kanskje mest kjent som byen hvor den såkalte Cortes de León skjedde i 1188 en begivenhet som regnes som starten på det europeiske parlamentariske system.
Dette møtet blei avholdt i Basilica de San Isidoro - den gang et kloster.





Her var det at det skjedde, ikke "i de dager", noen dager i 1188.
Med "her" menes La Real Colegiata Basílica de San Isidoro eller bare Basílica de San Isidoro eller kun San Isidoro de León. I kongedømmet León.

Kort fortalt var det som skjedde en begivenhet som UNESCO i 2013 anerkjente som

The Decreta of León of 1188 - The oldest documentary manifestation of European parliamentary system.   Klikk på lenken for meir info)

Vi skal ikke her dra i gang noen diskusjon om definisjoner og begreper, ei heller en diskusjon om det at kongen avsto fra sin absolutte makt var en svekkelse eller styrking av kongedømmet, det kan jeg komme tilbake til i et annet forum, men jeg kan svare på hvorfor det skjedde.
Penger!
Kongen var i klammeri med naboen Portugal og en annen nabo, Castilla, og alle tre hadde for øvrig et vondt øye til de i sør, maurerne, muslimene, "los moros".
Slike kriger koster penger, og hvem var det som hadde dem?
Byborgerne - handelsmenn, bankfolk og håndverkere.
Vi fikk altså den første dokumenterte forsamling av representanter fra adelen, kirken og innvalgte fra borgerstanden.
Det var for øvrig 27 år før britenes Magna Carta!

León har jo merket seg dette og kaller seg "Parlamentarismens vugge"





Ingeleiv utenfor det historiske stedet.

Las Cabezada,  en statue til ære for en seremoni med samme navn som feires i León hvert år den 26.april til minne om en begivenhet som skal ha skjedd i 1158 der man etter en lang tørke bønnfalt San Isidoro om hjelp og bar kisten hans ut på i en prosesjon, de kom noen kilometere ut av byen til et sted som heter Trobajo del Camino da kisten ble så tung at de ikke kunne løfte den lenger og satte den ned på jorda. 
Da begynte det å striregne! 




Denne statuen viser en representant for borgerne i byen som overrekker Abbeden av San Isidoro et kjempesvært stearinlys!
"Llevar un cirio a un Santo",- bringe et stearinlys til Helgenen - er noe man gjør for bl.a. be om helbredelse fra sykdom eller i takknemlighet for noe.
Staturen står for øvrig på Plaza de San Isidoro ikke langt fra basilikaen, og som vi ser, nesten inne i bordsetningen til en uterestaurant!

God natt, León!






León  (125.000 innbyggere i 2017) ,er absolutt en by å besøke, den er kanskje mest kjent som byen hvor den såkalte Cortes de León skjedde i 1188 en begivenhet som regnes som starten på det europeiske parlamentariske system.
Dette møtet blei avholdt i Basilica de San Isidoro - den gang et kloster.

León fortejener en større presentasjon, skal prøve å få inn en slik seinere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar