mandag 1. oktober 2018

7. Etappe Santiago de Compostela - Negreira 24 km





Dagens etappe skulle være 22 km, men blei noe lenger da vertshuset vårt lå litt utenfor løypa. Det var litt kaldere enn dagene før så det tok litt tid før shortsen kom fram og ytterjakken blei rulla ned i sekken. Ut av Santiago var det mest forstadsbebyggelse og asfalttråkk og betongfortau, men etterhvert kom vi på grusveier og stier i fine omgivelser. Mye skau og treklynger og i allefall en skikkelig dryg motbakke rundt halvveis, før Trasmonte, som kanskje en kan tenke seg av navnet.
Men om vi pusta og slapp ut litt damp, så gjorde nok mange andre det i enda større grad, vi tok inn og  gikk i fra andre vandrere hele tiden. En franskmann prøvde å henge seg på , men ga opp og forbannet nok «da helsikes kvinnfolket» som gikk fra ham :)
Pauser og deletapper gikk etter oppsatt plan og her på denne siden av Santiago er avstanden fram til det endelige målet i Cabo de Finisterre målt og vist i nærmeste meter!
Så vi hadde full kontroll hvor vi var.
Vertshuset her ute på bøgda er veldig bra, de servere ikke middag, men har frokost og gratis vann og øll i et kjøleskap her.
Kl 1900 er det transport ned til Negreira for middag og så blir det retur sånn i 2030 5ida.

***
0816 og vi er ute på gata i Santiago. Hotellet ligger slik til at vi må gjennom  "det historiske sentrum" for å ta fatt på de tre siste etappene som begynner ved katedralen.



Denne delen av "Veien" kalles gjerne for "La prolongación a Finisterre" eller Fisterra (galisisk) -"Forlengelsen til Finisterre". 
Eller rett og slett "Camino Finisterre".
Det finnes to mål for disse tilleggsvandringene, det ene er Cabo Finisterre, det andre er Muxia. Mange pilegrimer tar begge to alternativene, men det blir mint 6 mil ekstra og vi har bare tid til det ene, så for oss  ble det Cabo Finisterre.


Etter ca 10 minutter er vi ved katedralen.

Så fortsetter det nedover i halvmørket..



Nye merkesteiner - "Mojones".
La Xunta de Galicia har laget nye merkesteiner med nøyaktig avstandsmåling til Cabo Finisterre.
Dette arbeidet ble  etter det jeg har lest starta i 2016 og skal gjelde heile regionen. Det skal finnes tilsvarende merkesteiner som teller ned til Santiago de Compostela.
Enkelte pilegrimer, spesielt kanskje blant veteranene har sutra og klaget litt over disse steinene som ikke har sjel, men fordelen med disse nye er at de kommer hyppig, kanskje til og med fór hypig enkelte steder og viser deg nøyaktig hvor langt det er igjen. 
De gamle "settene" med veisteiner skulle stå  med 500 meters mellomrom og vise heile og halve km igjen til Santiago, men for det første var de ikke alltid like nøyaktig satt, det forekom at de måtte flyttes, og dessuten manglet de enkelte steder.


Der står de tett og angir avstanden på meteren!
Km 89,480
 Km 89,173
Her er vi vel kommet en halvtime ut på dagens etappe regnet fra hotellet, men en del stopp for fototaking og sånt..






Diverse andre merker hjelper oss på rett vei!



Utsikten bakover mot Santiago de Compostela ble i en oppstigende morgensol rett og slett strålende!....




eller fantastisk, magisk eller uforglemmelig....




Nydelig natur...


5 km
Det vrimler av disse typiske stabburene - "Hórreos"  - her i Galicia og kanskje spesielt mange er det her vestpå. Dette er en noe større versjon, men det skal finnes noen som er enda lengre, mye lengre.









Stadig nye typer veivisere.....




10 km
Vann og kjeks på "Casa de Xantar" -  Alto do Vento. 










13 km
Augapesada  144 innbyggere (2017)



Kommelokk:

16 km
Lunch på "Casa Pancho" i Trasmonte 



"Alle" har et slik her.....


Store deler av "Camino Francés" går på høyder rundt og over 1000, noen ganger opp til og over 1500m som ved "Cruz de Ferro" - jernkorset på 1505 moh, men på denne delen, etter Santiago, som ikke er en del av Camino Francés, men en slags "hale" en ekstravandring ut til havet, kommer vi aldri over 400m i høyde. Høyeste punkt er etter det jeg vet på 390m og mye av strekningen ligger rundt 200mh og lavere.
Det betyr ikke at det ikke er bakker, for det er det. det er en del opp og ned, men bakkene er ikke så lange. Naturen er helt annerledes.
Denne "veien" kalles gjerne for "La prolongación a Finisterre" eller Fisterra /Galisisk) Forlengelsen til Finisterre. Eller rett og slett "Camino Finisterre".
Det finnes to mål for disse tilleggsvandringene, det ene er Cabo Finisterre, det andre er Muxia. Mange pilegrimer tar begge to alternativene, men det blir mint 6 mil ekstra og vi har bare tid til det eine, så for oss  ble det Cabo Finisterre.

Vi er her like ved Río Tambre som går bukter seg fram og tilbake sør for Negreira.




18 km
Ponte Maceira



Over río Tambre 
Denne elva er ca 125km lang og renner ut i havet i Ría de Muros y Noya, et stykke sør for Finisterre.

Ponte Maceira, sXIII (dvs siglo XIII)  - altså på 1200 tallet, men da benyttet man pilarene fra en romersk bro som lå her før.
Det knytter seg flere "Jacobéer-legender" til den gamle romerbroen, den mest kjente skal være at  Santiagos disipler skal være på flukt fra romerne med hans kropp og hode over denne broa, da den plutselig kollapset og disiplene reddet både seg selv og Santagos legeme og hode fra romerne.
Regnes som et av mange Santiago-mirakler.






over på andre sida


og inn i "skauen"






20,5 km


Barca" står det på skiltet der framme  - altså Barca med "k"-lyd  som betyr "liten båt" og ikke som mange tror og skriver kjælenavnet til fotballklubben Barcelona, som er "Barça "med en "s"-lyd, det er katalansk.. På kastiljansk ville det vært naturlig å kalle klubben for Barza (med "lespelyden "z"), men de har vel gitt etter for pressen slik at alle nå ser ut til å skrive med "ç". 


Så kommer vil til skiltet som indikerer målbyen, men vi er ikke helt der enda for vårt vertshus ligger ute på "bøgda" er par km unna.

**

Men først må vi følge tradisjonen - siste pause er alltid med en svart kald drikk som klarer å sørge for reklamen sin selv...

"Barer, hvilke kjærkomne steder for å snakke sammen. Det finnes ikke noe som varmen fra kaffen i baren."

24 km
Men så endelig i mål ved "Casa de Bola"
 Fint og koselig rom og hyggelig betjening.

Stedet har kun frokost, men verten kjørte oss ned til Negreira for middag og hentet oss igjen.
Det var også et kjøleskap med vann og øll til fri avbenyttelse.
Pilegrimer driver vanligvis ikke med overforbruk underveis om ikke annet så av praktiske årsaker...
Så selv om det var gratis,var vi beskjedne i bruken..


Slapper av i "hagestuen"




Og selvfølgelig , dette stedet har også sitt eget "hórreo".
Det er nok fasaden på katedralen i Santiago de Compostela som er det mest kjente turistsymbolet for Galicia, men disse horreoene hadde nok kommet på en andreplass om de hadde holdt en avstemning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar